A receptet a Limara péségénél találtam köszönöm neki egyszerűen szuper mindenkinek ajánlom :)
Hozzávalók:
- 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olaj
- csipet aszkorbinsav
- 2 ek. burgonyapehely
- 20-25 dkg öregtészta
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
- 30 dkg BL 80 liszt
- 1 tk. cukor
- 1 dkg friss élesztő
A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd meleg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt, ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
Az öregtésztát. Gépbe készítek:
- 50 dkg BL 80 lisztet
- kb. 3 dl vizet
- 1 csipet cukrot
- 1 dkg élesztőt
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom és a megszokott módon hagyom a gépben 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, összeesik. Másnap összecsapatom egy gombóccá, tálba teszem és mehet a hűtőbe, innen használok belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése