2011. augusztus 8., hétfő

Kakaós csiga Békebeli :)



Hozzávalók:
30 dkg vaj
8 dkg finomliszt
50 dkg finomliszt
1 dl hideg víz
1,5 dl hideg tej
1 tojás
50 g cukor
25 g élesztő
1 tk. só
kakaópor
porcukor




A vajat és a lisztet késes robotgéppel (vagy kézzel) eldolgozom, kb. 2 cm vastag téglalapra igazítom, majd fóliába csomagolva hűtőbe teszem.
A többi hozzávalóból bedagasztom a tésztát. Ügyelek rá, hogy végig hűvös maradjon.
Mikor kész, kicsit nagyobb téglalapra igazítom, mint a vaj, azt a közepére helyezem, és becsomagolom a tésztával. Rövidebb oldalával helyezem magam elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás. A tészta felső harmadát lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még félbehajtom. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem.







Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem olvasztott vajjal, majd egy szitán keresztül meghintem porcukorral és kakaóporral. A mennyisége ízlés szerint lehet, én annyit szórok rá, hogy a tészta ne látszódjék alatta.Feltekerem mint a beiglit, ujjnyi vastag szeleteket vágok belőle (recés élű késsel), majd sütőpapírral bélelt tapsire fektetem őket. 200 fokos sütőben sütöm kb. 5 percig, majd 170-180 fokon további 20 percig. A végefelé érdemes figyelni, nehogy kiszáradjanak. Rácsra teszem hülni őket, majd tálalás előtt porcukrot szórok rájuk.A felszeletelt tésztát egy éjszakára hűtőbe is lehet tenni és másnap reggel sütni. Friss kakaóscsiga reggelire, biztos siker a gyerekeknél.






A recept Limarától származik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...