Isteni finom gyerekzsúrra is ajálom.
Hozzávalók a tésztához:
1,5 dl tej
1,5 kk
cukor
3 dkg élesztő
60 dkg finom vagy kenyér liszt
1,5 kk só
6 ek olaj
kb 170 ml
víz
A szószhoz:
1 közepes hagyma
3 duci gerezd fokhagyma
kb 120 gr sűrített
paradicsom
só, bors, cukor ízlés szerint
2 kk oregáno
1 kk
bazsalikom
kb 25 cm
kolbász
A szósszal érdemes kezdeni, hogy kihűljön mire kell.
A kolbászt megfosztjuk a bőrétől, majd kockára vágjuk, kb 10 percig főzzük. A
vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Kis olajon a
vöröshagymát megfuttatjuk, majd hozzá tesszük a fokhagymát is, majd a zöldfűszereket is. Kicsit
pirítjuk, majd jön hozzá a sűrített paradicsom, ezzel is pirítjuk, felöntjük annyi vízzel
hogy mártás sűrűségű legyen. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés
szerint, majd főzzük kb 10 percet. Ha nagyon besűrűsödne akkor pótoljuk
a vizet. Majd a kolbászt szedjük ki egy keverőtálba , rátesszük a paradicsomos szószt,
majd merülő botmixerrel jól pépesítsük le.
A tésztához
a tejet, olajat, vizet(ha finom lisztet használunk akkor elég a 170 ml, ha
kenyér lisztel akkor kell több bele), sót mérjük ki, majd tegyük rá a lisztet,
cukrot és az élesztőt. Dought programon dagasztassuk be. lágy,
ragacsos masszát, de azért egy gömbé állót kell kapjunk. Áramforrásból kihúzva
hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett felületre borítsuk ki, nyújtsuk
kb 3 mm vékonyra,
majd egy 9 cm kőr kiszúróval szaggassuk ki, tegyük
sütőpapírral ellátott tepsire. A
maradék tésztát
gyúrjuk össze,
amíg kenegetjük
a többit a szósszal addig hagyjuk letakarva, így kel egy kicsit, a sikérszálak nyúlnak benne,
könnyebben tudjuk majd újból nyújtani.
Tegyünk minden kicsi pizzára kb fél evőkanálnyi szószt, szórjunk rá sajtot, hagyjuk kelni kb 20 percet.
Ezt a nyújtást, szaggatást folytassuk míg el nem fogy a tészta, az utolsót
én kézzel nyomogattam kerekké.
200 fokon sütöttem.
36 mini pizza lett ebből az adagból, a szószból marad egy kicsi.
A recept Kiskuta konyhájából van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése