2011. június 24., péntek

2:1 ben

Egy tepsiben sült két fajta kenyér :)




Egy sima és egy hagymás :)




Bagettek


Ismét bagett :)


Egy sajtos, egy szezámmagos , és egy hagymás :)










Meggy szörp és lekvár


Meggy szörp recept:


Nyers szörpök
A nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.


Én sima cukrot használtam :)


A megmaradt gyümölcshúst pedig megcsináltam lekvárnak dzsem fixel 3:1

Cseresznye szörp

Kata barátnőm szólt, hogy ha van kedvem menjünk ki velük cseresznyét szedni :) szuper jó program volt remélem minden évbe megismételjük :).

Mindenhol kerestem cseresznyeszörp receptet hát kevés sikerrel mindenki monta nem szoktak csinálni cseresznyéből mert nem o9lyan intenzív az íze hát én úgy gondolom mindenből lehet csinálni szörpöt ami finom :)
Találtam egy oldalt Kovács Lázár oldalán ez a recept áll:
Elkészítés:
A cseresznye szörp készítéséhez a korai, zsenge cseresznyét, miután alaposan megmostuk, a szárával és magjával együtt turmix gépbe tesszük, majd a cukorral és a citromlével együtt leturmixoljuk. Ezután egy szűrőn keresztül lábasba szűrjük és felforraljuk. 2-3 percnyi forralás után még melegen nagyobb üvegekbe töltjük és lehűtjük. Szódával, ásványvízzel higítva fogyaszthatjuk.
( Hát én annyit változtattam a recepten hogy kimagoztam és leszedtem a szárát nekem nincs olyan profi turmixom ami bírja a magot :) és nem citromot használtam hanem citromsavat :)
hát szerintem nagyon finom egy gond van még vele sűrű lett ami valójában nem gond de ha legközelebb csinálok mikor főzőm teszek hozzá vízet :) Ja és elfelejtettem leszedni a habját azt ne feljtsétek el.
Próbáljátok ki nagyon finom :)




Kovászos Uborka


Vannak rokonaink akik uborka termesztéssel foglalkoznak és ő tölük kaptunk sok ubit :) amit köszönünk így egész nyáron lesz finom kovászos uborkánk :)


Hozzávalók:


-Uborka


-Egész bors


-Fokhagyma


-Babérlevél


-Kömény


-Kapor


-Száraz kenyér


-Meleg víz


2011. június 8., szerda

Túrós batyu



Hozzávalók:




60 dkg liszt
3,2 dl tej
1 tojás
1 mk. só
2-3 ek. cukor
8 dkg olv. vaj
2,5 dkg élesztő
A kenyérsütőgép üstjébe készítettem a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindítottam a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is az üstbe öntöttem. Szép hólyagos, kissé lágyabb tésztát dagasztattam.
Kelesztőtálban (vagy a kikapcsolt gépben) hagytam duplájára kelni.
Ezalatt elkészítettem a tölteléket:
50 dkg túró
2 csapott ek. búzadara
4 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojás sárgája
2 tojásfehérje kemény habbá verve
Az áttört túrót elkeverem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgatom bele.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtom. 10x10 cm-es négyzetekre vágom, a közepükre teszek egy-egy kanállal a töltelékből.
A négyzetek sarkait középen összefogom, csavarok rajta egyet.



Sütőpapírral bélelet tepsire sorakoztatom őket, hagyom kb. 20 percig pihenni, végül lekenem felvert tojással a batyukat. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 15 percig.



Recept a Limarától származik próbálájtok ki szuper.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...