Egy sima és egy hagymás :)
2011. június 24., péntek
Meggy szörp és lekvár
Meggy szörp recept:
Nyers szörpök
A nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.
Én sima cukrot használtam :)
A megmaradt gyümölcshúst pedig megcsináltam lekvárnak dzsem fixel 3:1
Cseresznye szörp
Mindenhol kerestem cseresznyeszörp receptet hát kevés sikerrel mindenki monta nem szoktak csinálni cseresznyéből mert nem o9lyan intenzív az íze hát én úgy gondolom mindenből lehet csinálni szörpöt ami finom :)
Találtam egy oldalt Kovács Lázár oldalán ez a recept áll:
Elkészítés:
A cseresznye szörp készítéséhez a korai, zsenge cseresznyét, miután alaposan megmostuk, a szárával és magjával együtt turmix gépbe tesszük, majd a cukorral és a citromlével együtt leturmixoljuk. Ezután egy szűrőn keresztül lábasba szűrjük és felforraljuk. 2-3 percnyi forralás után még melegen nagyobb üvegekbe töltjük és lehűtjük. Szódával, ásványvízzel higítva fogyaszthatjuk.
( Hát én annyit változtattam a recepten hogy kimagoztam és leszedtem a szárát nekem nincs olyan profi turmixom ami bírja a magot :) és nem citromot használtam hanem citromsavat :)
hát szerintem nagyon finom egy gond van még vele sűrű lett ami valójában nem gond de ha legközelebb csinálok mikor főzőm teszek hozzá vízet :) Ja és elfelejtettem leszedni a habját azt ne feljtsétek el.
Próbáljátok ki nagyon finom :)
Kovászos Uborka
Vannak rokonaink akik uborka termesztéssel foglalkoznak és ő tölük kaptunk sok ubit :) amit köszönünk így egész nyáron lesz finom kovászos uborkánk :)
Hozzávalók:
-Uborka
-Egész bors
-Fokhagyma
-Babérlevél
-Kömény
-Kapor
-Száraz kenyér
-Meleg víz
2011. június 8., szerda
Túrós batyu
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3,2 dl tej
1 tojás
1 mk. só
2-3 ek. cukor
8 dkg olv. vaj
2,5 dkg élesztő
A kenyérsütőgép üstjébe készítettem a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindítottam a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is az üstbe öntöttem. Szép hólyagos, kissé lágyabb tésztát dagasztattam.
Kelesztőtálban (vagy a kikapcsolt gépben) hagytam duplájára kelni.
Ezalatt elkészítettem a tölteléket:
50 dkg túró
2 csapott ek. búzadara
4 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojás sárgája
2 tojásfehérje kemény habbá verve
Az áttört túrót elkeverem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgatom bele.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtom. 10x10 cm-es négyzetekre vágom, a közepükre teszek egy-egy kanállal a töltelékből.
A négyzetek sarkait középen összefogom, csavarok rajta egyet.
Sütőpapírral bélelet tepsire sorakoztatom őket, hagyom kb. 20 percig pihenni, végül lekenem felvert tojással a batyukat. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 15 percig.
Recept a Limarától származik próbálájtok ki szuper.