2011. május 27., péntek

Barbis Torta

A keresztlányom 5. születésnapjára készítettem ezt a tortát :)

Nagy sikert aratott.


Egy 7 tojásos piskóta vanília krémmel.

Pillecukor fondannal.



Hagymás kenyér

Hagymás kenyér


Édesanyám sütötte ezt kenyeret.


Sima fehér kenyér a receptet megtalálod nálam csak píritott bele vöröshagymát sokat.


Gyorsan kelett elcsípnem mert mindenkinek ízlett eredetileg nyársalásra készült de az elmaradt eső miatt de megettük simán szalámival :)






Karamellás bodzaszörp

Meg fertőztem a családom és a barátaimat is :) a szörp készítéssel :)
És én vagyok a bodza beszerző mindenkinek.

Hozzávalók :

10-15 db nagyobb bodzavirág
2 kg cukor
3 l víz
2 db citrom
5 dkg citromsav
1 kk nátrium-benzoát

1/2 kg cukorból karamellt készítek egy hatalmas fazékban , amikor szép aranybarna színt kap felöntöm 1 l vízzel és addig főzöm , amíg a karamell teljesen feloldódik a vízben . Ekkor hozzáadom a többi cukrot és vizet is , addig főzöm amíg a cukor teljesen feloldódik a szirupban és megvárom , hogy felforrjon . Szoba hőmérsékletűre hűtöm. Beleteszem a bodzavirágot , a karikára vágott citromokat , a citromsavat és a nátrium-benzoátot . 6-7 napig érlelem hűvös helyen vagy hűtőben úgy , hogy minden nap megkeverem . Leszűröm és jól záródó üvegekbe töltöm .
Kb:4 liter szörp lesz belőle :)
Már a második adagot csinálom imádják a gyerekeim.
TücsökBogár konyhájából származik a recept!

2011. május 12., csütörtök

Gyömbér szörp



Hozzávalók:

1 liter víz
1,3 kg kristály cukor
5 kávéskanál citrom sav (1,5 dl citromlé is lehet frissen facsarva)
1 vaníliás cukor
20-25 dkg friss kemény gyömbér

A gyömbért hámozd meg vékonyan és szeleteld le uborka gyaluval hajszálvékonyan, vigyázz az ujjaidra azt ne vágd bele !!! Vegyél kb. 4-5 evőkanál cukrot( A kimért mennyiségből) és tedd oda szárazon karamellizálni a tűzhelyre egész addig amíg habzani nem kezd(folytonosan keverd egy tiszta fakanállal), közben önts hozzá egy vaníliás cukrot, majd húzd félre picit le is hűtheted de ha kimérted a vizet óvatosan öntsd hozzá. Töltsd a karamellás folyadékhoz a maradék kimért cukrot, és citromot vagy (citromsavat ezt a gyógyszertárban beszerezheted) majd forrald fel.(közben meg kóstolhatod hogy elég savanyú-e ha nem tegyél hozzá még citromot.) Ha felforrt tedd bele a szeletelt gyömbért és főzd lassan forralva még 10 percet.
Ha kész vedd le tegyél rá fedőt és 2 óráig hagyd hogy hűljön.
Én azért használtam citromsavat mert az tartósít is illetve nem teszi zavarossá a szörpöt.
Kb. 2 liter szörpöd lesz hozzávetőleg 600-650 ft.-ból.
Töltsd üvegekbe várd meg amíg lehűl és friss ásványvízzel hígítva fogyaszd.(szénsavassal pont ugyanolyan sőt mondhatom hogy még pikánsabb lesz mint az eredeti gyömbér üdítő)
A hűtőben kb. 6 hónapig tudod tárolni, ha hűvösen tartod a spájzban akkor kb 1-2 hónapig, mivel ebben nincs tartósítószer.
Hát már csak fél liter maradt belőle mindenki imádja még a legkisebbik fiacskám is :)


2011. május 10., kedd

Bagett

Nagyon szerettem volna itthon bagettet sütni a de a sütőforma irtó drága sajnos 4400ft egy 3 bagett fér bele szinte nem nyugodtam erre jött egy jó megoldás Vilike óvis társának anyukája adott 2 kicsi őzgerinc formát és ebbe készült életem első bagettje. A tetején a hiba, hogy beleragadt a fóliába. Majd következőleg kevesebb tésztát teszek a formába.

2011. május 7., szombat

Tojás torta


Ez egy egyszerű torta de annál mutatósabb nem maradhat el húsvét, hogy ilyen ne legyen az asztalon :) a tésztája sportszelet/ kókuszgolyó alapanyag beleraktam egy tojás alakú műanyagba és díszítettem.
A zöld fű az kókuszreszelék és zöld ételfesték.Tojás cukorka és csoki.

Csokis kakaós kuglóf


Hozzávalók:
  • 250 g margarin
  • 175 g + 20 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 egész tojás
  • 375 g finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 20 g kakaó
  • 3 ek tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • kajszibarack lekvár
  • 150-200 g bevonó csokoládé
Elkészítése:
  1. A margarint a 175 g cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
  2. A tojásokat egyenként, kb. fél percenként (géppel) belekeverjük a masszába.
  3. Belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját.
  4. A lisztet és a sütőport óvatosan hozzákeverjük a tojásos-margarinos krémhez.
  5. A kuglófformát jól kivajazzuk, és a tészta kétharmadát beletesszük a formába.
  6. A maradék egyharmadát a tésztának a kakaóval, 20 g cukorral és a 3 evőkanál tejjel kikeverjük, és beletesszük a formában lévő fehér masszába.
  7. Villával áthúzzuk, hogy márványos legyen.
  8. Nem előmelegített sütőben sütjük a sütő alsó részében a rácson körülbelül 60 percig.
  9. Ha kihűlt a kuglóf, kivesszük a formából, bekenjük kajszilekvárral, és utána csokimázzal bevonjuk.
sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
(Recept a No Salty oldalról van)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...