2011. február 28., hétfő

Szülinapi torták:


A két szélső torta az enyém :) a középső sógornőm tortája ami isteni finom volt.
A focis torta:
Hát ez egy sportszeletes töltelék egy fém szűrőbe tettem jól behűtöttem krémmel bekentem és rá a fondant pillecukorból. A fekete ételfestéket cukrász kellékes boltba lehet kapni paszta.
Feliratos torta:
5 tojásos piskóta vaníliás krém és pillecukorból bevonat.

Kenyerem


Belülről:

2011. február 23., szerda

Farsangi sütik


Az én cowboyom
Vilikének az első farsangja mondták, hogy süti és szörpi a belépő elgondolkodtam mit lenne jó sütni hát olyat szerettem volna amit elvesznek a gyerekek könnyen hát ők lettek.
Csokis perec és kókuszgolyó/raffaeló






Szülinapi és névnapi Buliiiiiiiii

Hát mostanában elég sok minden volt így egy kicsit elhanyagoltam a blogom :(
A kenyeret minden másnap sütök ez lett a kedvenc boltból ne is veszek :)
Meghívásunk volt egy szülinapi / névnapi zsúrra több ünnep összejött íme a műveim.
Istvánka 2 éves lett :)
Autós torta:

Receptje:
Végy egy autós formájú homokozó formát :) béleld ki fokpakkal és olyan tölteléket csinálj mint a kókuszgolyó vagy sportszelet tedd bele be a hűtőbe hogy jól megdermedjen utána kiborítani és leönteni csokival és díszíteni és nyári játszóteres napon ugrott be a dolog , hogy ez egy kis hasznos dolog és én is játszhatnék vele a konyhába.

Sünik:
Maradék anyagból akartam valamit kreálni itthonra így sikerült a fiúknak tetszett.


Pillangó torta:


Ezt a tortát Katika és Dodó kapta :)
Recept:
Sima kerek piskótát kell sütni :) és faragni ezt a feladatot a párom kapta a díszítés az én művem lett sajnos másnap reggel melegebb volt és a cukorkák lepotyogtak de mielőtt az ünnepelt elé került volna azelőtt vissza raktam.


2011. február 6., vasárnap

Fehér kenyér az igazi


A receptet a Limara péségénél találtam köszönöm neki egyszerűen szuper mindenkinek ajánlom :)
Hozzávalók:
  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
  • 30 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő

A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd meleg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt, ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.



Az öregtésztát. Gépbe készítek:
  • 50 dkg BL 80 lisztet
  • kb. 3 dl vizet
  • 1 csipet cukrot
  • 1 dkg élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés folyadékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom és a megszokott módon hagyom a gépben 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, összeesik. Másnap összecsapatom egy gombóccá, tálba teszem és mehet a hűtőbe, innen használok belőle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...