A receptet a Limara péségénél találtam köszönöm neki egyszerűen szuper mindenkinek ajánlom :)
Hozzávalók:
- 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olaj
- csipet aszkorbinsav
- 2 ek. burgonyapehely
- 20-25 dkg öregtészta
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
- 30 dkg BL 80 liszt
- 1 tk. cukor
- 1 dkg friss élesztő
A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd meleg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt, ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
Az öregtésztát. Gépbe készítek:
- 50 dkg BL 80 lisztet
- kb. 3 dl vizet
- 1 csipet cukrot
- 1 dkg élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés folyadékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom és a megszokott módon hagyom a gépben 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, összeesik. Másnap összecsapatom egy gombóccá, tálba teszem és mehet a hűtőbe, innen használok belőle.