2011. január 26., szerda

Mogyorós perec

Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
10 dkg darált mogyoró
25 dkg vaj 1 kisebb tojás sárgája
1 ek. hideg víz
1 mk. fahéj
reszelt citromhéj
1 mk. vaníliakivonat
csipet só
A tetejére:
barnacukor vagy bevonócsoki

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, a hűtőben egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, az alábbi perec formázóval kis pereceket készítünk. Nagyon jó kis készülék, a belsejében rugó van. Belenyomjuk a tésztába, a tepsi felett benyomjuk a tetejét, a perec kipottyan a sütő papírra. Kiszaggatjuk az összeset, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük.

Azokat a pereceket, amiket nem akartam csokival bevonni, sülés előtt megszórtam barnacukorral. A többit kihűlés után olvasztott bevonócsokiba mártottam. A csokit gőz felett olvasztottam fel, kevés olajjal elkeverve.
A csokis perecek sokkal jobban ízlettek, mint a barnacukorral megszórtak. Érdemes kipróbálni, nagyon finom süti, boltit biztosan nem veszünk többet, össze sem hasonítható a kettő.



Piskóta tekercs

Piskóta tekercs:

Hozzávalók:

6 tojás

6 ek cukor

6 ek liszt

1 sütőpor

Elkészítése:

A tojás fehérjét kemény habbá verem hozzáadom a cukrot mikor felverem ezután már egy nagyobb fakanállal óvatos mozdulattal belekeverem a tojássárgáját.A átszitált lisztet ez fontos eddig nem szitáltam de így sokkal finomabb minden :) lisztet a sütőporral összekeverem és óvatos mozdulatokkal a masszába keverem. Ezután egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a maszát abba öntöm és be a sütőbe :)Sütésnél sajnos nem tudok pontos hőfokot mondani gázsűtőm van olyan közepesen sütöm de ennél kiszoktam nyitni és megfigyelem mikor jó :)

Töltelék bármi lehet: én barack lekvárral készítettem.


Kókuszos tekercs/keksz tekercs

Kókuszos tekercs/keksz tekercs


Hozzávalók:

-Darált háztartási keksz

-Kakaó

-Kókusz reszelék

-Kávé

-Rum aroma

-Tej

-Cukor

-Vaníliás cukor
Krém hozzávalói:

-Vaj

-Porcukor

Külsejére: kókusz reszeléket szórok.

Az alapanyagokat összekeverem egy fóliára teszem kinyújtom meg kenem a krémmel föltekerem és a végén kókusz reszelékbe forgatom.

Sajnos én a darált kekszes recepteknél nem tudok méreteket megadni mert amennyi van annyiból csinálok és ha száraz pl: akkor még teszek bele tejet.


Jénais kenyerem :)

DNK1,5 - a Befutó




Hozzávalók: 750 dkg BL55 Bio fehér liszt, 1 EK szárított élesztő, 1 EK só, 4 dl meleg víz, 2 dl tej, 1 EK méz

Mit csináljunk vele: Keverjük össze az egészet robotgép dagasztóforgókájával , lisztezzük meg a tetejét. Kelesszük a tésztát konyharuhával letakarva 1,5 óráig ugyanabban az edényben. Melegítsük elő a sütőt (legkeveréses) 240 fokra. Ehhez a kenyérhez fedeles edény kell, jénai vagy vaslábos. Én jénait használok, nem kell vajazni és lisztezni, mert ha betesszük az üres jénait előmelegíteni, nem fog hozzátapadni. Meg mosogatni sem kell utána, nem egy utolsó szempont... Tegyük bele a már többször emlegetett módon hajtogatott tésztát (ld. video! lisztes deszkán hajtogatni, hajtással lefelé helyezni a jénaiba) az edénybe, süssük lefedve 30 percig, fedő nélkül meg további 10-15 percig. Ha szép barnára sült és szétrepedezett a teteje, akkor kész.



2011 Január

Minden kedves olvasóimnak BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK :) utólagosan is!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...